Kattelov – forslag

Inges Kattehjem har i mange år sammen med andre dyreværnsforeninger kæmpet for en kattelov, hvor alle regler om katte er samlet på linje med hundeloven. En kattelov ville ikke alene skabe et overblik over regler og ansvar for katteejere, den ville også synliggøre behov for forbedringer på området.

I dag er reguleringen af kattene og kravene til deres ejere spredt ud over mange forskellige love. Killingebekekendtgørelsen regulerer formidling af killinger, boligforeninger har regler for hold af katte i ejendomme,  og mark- og vejfredsningsloven regulerer nedskydning af omstrejfende katte. Derimod er der ingen krav i noget regelsæt for, at ejerne skal chip- og øremærke deres katte – og det kan derfor være umuligt at finde tilbage til kattens ejer. Det gælder særligt, hvis ejeren ikke selv er interesseret i at finde katten.

Flere af de ejere, der efterlader deres katte i naturen, er desværre af den fejlopfattelse, at katten i modsætning til hunden er et vildt dyr, der kan klare sig i naturen. Det er imidlertid ikke tilfældet, da tamkatte ikke er blevet opdraget til at klare sig på egen hånd. Du kan læse mere om forskellen mellem regler for katte og hunde her.

Opfattelsen af, at katte i bund og grund er vilde dyr har også været et af argumenterne for, at katte ikke skal blive sidestillet med hunde og have en særskilt lov.

Du kan læse mere om bestræbelser for at få en kattelov her:

Dyreværnsorganisationer kræver en kattelov, BT, 15.01.2015.

Folketingsspørgsmål om en kattelov, 27.11.2014.

Mulig lovændring kan få betydning for fritgående katte, Dyrekassen Danmark, 02.08. 2013.

Udtalelse om katte, Det Dyreetiske Råd, 2004.